Сладкият пипер има изключително полезни свойства

red-peppers

Пиперът (Capsicum) е един от най-старите култивирани зеленчуци. Родината му е в Мексико и Гватемала, тропическите райони на Америка. Въпреки неговия южен произход, сладкият пипер успешно се приспособява в нашите северни географски ширини.
Сладкият пипер е многогодишно растение, но при нашия климат той се отглежда като едногодишна зеленчукова култура. В тропическите райони на Америка се среща в дивата природа, а като зеленчукова културата се отглежда по целия свят.

Всеки знае, че сладкият пипер има невероятно полезни свойства.

По съдържание на витамин C сладкият пипер (особено червеният и жълтият) превъзхожда лимона, а дори и касиса! Най-много аскорбинова киселина се съдържа около стъблото, т.е. тази част, която отрязваме при почистване. Добре узрелите чушки, особено от есенната реколта съдържат повече витамин С от летните.

В пипера аскорбиновата киселина е в съчетание с изобилие от витамин Р (рутин). Това съчетание способства за укрепване на кръвоносните съдове и намалява пропускливостта на стените им.

В пиперът се съдържа повече провитамин А, отколкото в морковите: ежедневната консумация на 30-40 грама чушки стимулира растежа на косата, подобрява зрението, кожата и лигавиците.
Сладкият пипер е богат на витамини В1, В2, В6 и РР, затова хората, страдащи от депресия, диабет, отоци, дерматит, както и загуба на паметта, безсъние, загуба на сила, трябва задължително да включат сладък пипер в своите менюта.

Консумацията на лютивите чушки помага за нормализиране на мозъчното кръвообръщение, предотвратява развитието на атеросклероза и подобрява състоянието при бронхиална астма, кашлица, възпалено гърло, грип.

Благодарение на високото съдържание на минералните соли на калия и натрия, както и на микро и макро елементи (желязо, цинк, йод, калций, фосфор, магнезий), пиперът е задължителен при анемия, понижен имунитет, ранна загуба на косата, остеопороза.

В състава на чушките (както лютивите, така и сладките) влиза алкалоидът капсаицин, който всъщност придава характерния вкус на зеленчука. Това вещество стимулира работата на стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, разрежда кръвта, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

За външно приложение под формата на загряващи мехлеми и пластири, лютата чушка е подходяща за лечение за ишиас, артрит, невралгии и ревматични болки. Лютият пипер забавя растежа на раковите клетки – до това заключение стигат учени от Университета в Питсбърг.

Сладкият пипер може да се смята за сладък само в сравнение с лютия. Съдържанието на захар в него е пет на сто (в доматите – шест, седем в морковите). Ето защо, въпреки неправилно име, той се счита за напълно диетичен зеленчук.

Покрай полезните свойства, сладкият пипер може и да причини увреждане на организма.

Сладкият пипер е противопоказан при пациенти с тежка форма на исхемична болест на сърцето (стенокардия), нарушения на сърдечния ритъм, хипертония, язва на стомаха и червата, за страдащи от гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, колит, при обостряне на хроничните заболявания на черния дроб и бъбреците, хемороиди, при повишена възбудимост на нервната система, епилепсия и безсъние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.