Хранителна алергия – как да се храним?

food

Млечните продукти и брашното са само част от дългия списък с храни, които могат да предизвикат алергична реакция от страна на организма при възрастни и деца.

Трудно е да се определи към кои храни и хранителни съставки имунната система на организма реагира.

Много хора, които смятат, че са алергични към храна, всъщност бъркат непоносимостта към определени продукти с алергия. При непоносимост към храна не е необходимо да се избягва въпросния продукт, докато алергията действително налага това.

Хранителна алергия – какво е това?

Хранителната алергия е предсказуема реакция на организма към определен хранителен продукт или група храни. Причинява се вследствие на имунна реакция към протеини в храната, водеща до внезапно образуване на антитела, вследствие на което се проявяват симптомите на алергия.

Обикновено симптомите се появяват няколко минути до два часа след консумирането на храната. Могат да се проявят от умерена степен във вид на обрив, оток и почервеняване на кожата до степен, която застрашава живота с прояви на затруднено дишане и подуване на гърлото и езика.

Препоръчва се на страдащите от алергия да носят в себе си писалка с епинефрин, за да могат да реагират своевременно при опасна реакция на организма към храна до пристигането на спешния медицински екип.

При много засегнати първоначално се наблюдава алергия към един хранителен продукт и впоследствие се развиват още. При други алергията се израства. Обикновено, когато се изпитва алергия към един основен продукт, като млякото например, се налага ограничаване на цяла група храни, в случая млечни продукти.

Кои са най-често срещаните хранителни алергии

Осем продукта са причина за 90 % от случаите на хранителни алергии: мляко, яйца, фъстъци, ядки, соя, пшеница, риба, морски дарове (рак, скариди, миди и др.).

При по-големите деца и възрастните хранителните алергии най-често са към риба, фъстъци, морски дарове и ядки. Този вид алергии са в повечето случаи сериозни, тъй като могат да доведат до животозастрашаващи състояния.

Как да избегнете алергична реакция?

Ако искате да се предпазите от храните, които най-често причиняват алергия, трябва да следите съдържанието на хранителните продукти.

Опитайте се да разберете набора продукти, към които проявявате алергия. В случай, че проявявате реакция към млечен протеин, избягвайте всички продукти, произведени или включващи мляко, като сирене, кашкавал, сметана, мляко, масло, както и продукти, които съдържат млечна суроватка, казеин, казеинат, лактоглобулин, лакталбумин, нуга, извара.

Внимание се изисква при закупуването на маргарин, сладолед, сладкиши, хляб, супи, сосове и др.

Хората с алергия чувстват подобрение на състоянието си при спазване на диетичен хранителен режим, при който се консумират възможно по-натурални продукти или преминали през минимална технологична преработка. Обикновено тези храни в много по-малка степен създават проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.