Оризът, листите нори и други

nori

Японците смятат, че храната трябва да доставя наслада на всички сетива. Именно по тази причина в националната им кухня господства особено старание, независимо дали ще зарадва очите ви с подчертано скромна, или особено живописна композиция. Не по малко радост ще изпитат и вкусовите ви рецептори. И насладата от консумацията не е случайна – суши, приготвено от маринован ориз, току-що уловена риба и свежи зеленчуци, е възхитително не само заради вкусовите си качества, но представлява и особено полезен със своите съставки деликатес. Отличаващо се с финия си аромат, ограниченото количество мазнини и ниска калоричност, суши заедно с това предлага значително количество витамини и необходимите за организма минерали. Апетитните оризови хапки с екзотичен вкус поразяват с многообразието си. Изборът на съставки е почти безграничен. Суши, което обикновено се поднася като първо или предпоследно блюдо в японското меню, може да се консумира с клечки (хаши) или направо с ръка. Хапките се потапят в смес от соев сос и уасаби, след което се лапат цели. sushi5
ГЪБИ ТОНГУ – По-известни като китайски гъби шии-таке; използват се сурови или по-често сушени, като преди употреба се накисват във вода.

СКАРИДИ – В сурово състояние имат сивкавокафяв вид, а в процеса на обработка (варене), както и другите ракообразни, получават мраморен бялорозов цвят.

СЬОМГА – За приготвянето на суши се използва филе (с кожа или без нея). Обикновено се използва сурова или пушена. При покупка винаги обръщайте внимание, дали е прясна!

ШОЙЮ, СУ и САКЕ – Смес от соев сос, оризов оцет и оризова водка – незаменима комбинация в качеството ù на подправка.

НОРИ – Листите нори се приготвят от пресовани или сушени пурпурни морски водорасли. Благодарение на изпичането вкусът на тези почти черни на цвят листи става приятен. Ако цветът им е зелен, значи са печени преди  по-нататъшната им обработка.

ХАЙВЕР (ГОТОВ ЗА УПОТРЕБА ИЛИ НЕОБРАБОТЕН) – Може да има различен цвят. Необработеният хайвер от сьомга има жълтеникаво-червен цвят и едри зърна; зрънцата на хайвера от треска са значително по-дребни и кафяво-червени; хайверът на селдата е жълтеникав, а необработеният хайвер от есетра – сребристо-сив и блести.
sushi6
КОМЕ – Японски кръглозърнест ориз, слепващ се при варене. Известен също като суши-, кетан- или никиши-ориз.

ГАРИ (ШОГА) – Консервираният джинджифил е кремав или розов на цвят (незаменим като подправка при всякакъв вид суши).

КАМПИО – Сушени тънки плоски тиквички, преди употреба се накисват във вода. Използват се основно за приготвяне на видове суши, навито на рулца.

КОНБУ и ВАКАМЕ – Представляват разновидности на японски водорасли, използвани при варенето на ориза. През зимата се използват само в сушен вид.

МИРИН – Сладко сиропообразно вино с ниско алкохолно съдържание, идеално за приготвяне на суши.

РЕНКОН – Корени от лотос (разновидност на водната лилия). Използват се пресни, замразени, сушени или консервирани.

СУРИМИ – Пресовано месо от риба. На етикета често е описано като „рачешко месо”. Опаковани поотделно във фолио, пръчиците се продават сурови или дълбоко замразени.

ТАКУАН – Популярна добавка за суши. Консервирана след изсушаване, бялата ряпа дайкон често се оцветява в жълто.

ТЕЦУ – Разтворът тецу представлява оризов оцет, разреден с вода.

УАСАБИ – Лют зелен хрян, известен още като намида (сълзи). Продава се под формата на готова паста или във вид на прах, който се разтваря във вода.

sushi4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.