Оризът, листите нори и други

nori

Японците смятат, че храната трябва да доставя наслада на всички сетива. Именно по тази причина в националната им кухня господства особено старание, независимо дали ще зарадва очите ви с подчертано скромна, или особено живописна композиция. Не по малко радост ще изпитат и вкусовите ви рецептори. И насладата от консумацията не е случайна – суши, приготвено от маринован ориз, току-що уловена риба и свежи зеленчуци, е възхитително не само заради вкусовите си качества, но представлява и особено полезен със своите съставки деликатес. Отличаващо се с финия си аромат, ограниченото количество мазнини и ниска калоричност, суши заедно с това предлага значително количество витамини и необходимите за организма минерали. Апетитните оризови хапки с екзотичен вкус поразяват с многообразието си. Изборът на съставки е почти безграничен. Суши, което обикновено се поднася като първо или предпоследно блюдо в японското меню, може да се консумира с клечки (хаши) или направо с ръка. Хапките се потапят в смес от соев сос и уасаби, след което се лапат цели. sushi5
ГЪБИ ТОНГУ – По-известни като китайски гъби шии-таке; използват се сурови или по-често сушени, като преди употреба се накисват във вода.

СКАРИДИ – В сурово състояние имат сивкавокафяв вид, а в процеса на обработка (варене), както и другите ракообразни, получават мраморен бялорозов цвят.

СЬОМГА – За приготвянето на суши се използва филе (с кожа или без нея). Обикновено се използва сурова или пушена. При покупка винаги обръщайте внимание, дали е прясна!

ШОЙЮ, СУ и САКЕ – Смес от соев сос, оризов оцет и оризова водка – незаменима комбинация в качеството ù на подправка.

НОРИ – Листите нори се приготвят от пресовани или сушени пурпурни морски водорасли. Благодарение на изпичането вкусът на тези почти черни на цвят листи става приятен. Ако цветът им е зелен, значи са печени преди  по-нататъшната им обработка.

ХАЙВЕР (ГОТОВ ЗА УПОТРЕБА ИЛИ НЕОБРАБОТЕН) – Може да има различен цвят. Необработеният хайвер от сьомга има жълтеникаво-червен цвят и едри зърна; зрънцата на хайвера от треска са значително по-дребни и кафяво-червени; хайверът на селдата е жълтеникав, а необработеният хайвер от есетра – сребристо-сив и блести.
sushi6
КОМЕ – Японски кръглозърнест ориз, слепващ се при варене. Известен също като суши-, кетан- или никиши-ориз.

ГАРИ (ШОГА) – Консервираният джинджифил е кремав или розов на цвят (незаменим като подправка при всякакъв вид суши).

КАМПИО – Сушени тънки плоски тиквички, преди употреба се накисват във вода. Използват се основно за приготвяне на видове суши, навито на рулца.

КОНБУ и ВАКАМЕ – Представляват разновидности на японски водорасли, използвани при варенето на ориза. През зимата се използват само в сушен вид.

МИРИН – Сладко сиропообразно вино с ниско алкохолно съдържание, идеално за приготвяне на суши.

РЕНКОН – Корени от лотос (разновидност на водната лилия). Използват се пресни, замразени, сушени или консервирани.

СУРИМИ – Пресовано месо от риба. На етикета често е описано като „рачешко месо”. Опаковани поотделно във фолио, пръчиците се продават сурови или дълбоко замразени.

ТАКУАН – Популярна добавка за суши. Консервирана след изсушаване, бялата ряпа дайкон често се оцветява в жълто.

ТЕЦУ – Разтворът тецу представлява оризов оцет, разреден с вода.

УАСАБИ – Лют зелен хрян, известен още като намида (сълзи). Продава се под формата на готова паста или във вид на прах, който се разтваря във вода.

sushi4