Суши

sushi

Сурова риба, сушени водорасли и ориз – суши е много повече от тази проста комбинация! Днес суши е един деликатес  и най – важното – възможност да  се поглезиш, като хапнеш лесно за приготвяне и изключително хранително нещо.

Продукти:
1 чаша ориз за суши  |  1 1/2 чаши вода  |  2 с.л. оризов оцет  |  1 с.л. захар  |  половин краставица (обелена и нарязана на ленти)  |  червена чушка (нарязана на ленти)  |  пушена сьомга или херинга (може да ползвате маринована риба)  |  ролца от раци

Начин на приготвяне:
Оризът се слага на течаща вода около 15 минути, за да се отмие нишестето. Накрая отцедете добре ориза. Японските майстори на суши всъщност оставят ориза “да почине”, поне един час.
В тенджерка изсипете ориза. Пропорциите за варене на ориза са – една чаша ориз към чаша и половина вода. На силен огън оставете ориза да поври една минута и след това намаляма котлона на слаб огън за още 15 минути. Като се свари ориза оставете капака на тенджерката, дръпнете от котлона за още 15 минути. Докато ориза се готви, пригответе оцета с подправките. Добавете оцета, захарта и 1 ч. л. сол в малка тенджерка. Оставете да заври и разбърквайте. Когато захарта се разтвори, отстранете от котлона и оставете да изстине. Полейте ориза в тенджерата с овкусения оцет. Разбъркайте с дървена шпатула, като се постараете да не мачкате ориза. Оставете го да изстине в тенджерата или го пресипете в голяма купа.

Нори могат да бъдат намерени в китайските магазини или някои вериги супермаркети. Поставете купа със студена вода до вас докато работите. Суши ориза е много лепкав и ще ви е от полза да намокрите ръцете си със студената вода преди да го разстелите върху водораслите.
Кората “Нори” се поставя върху рогозка и се покрива с ориз. Слагат се ивички краставица и ивици от сьомгата и се завива на руло с помощта на рогозката.

sushii1

Приготвяне на рулца Маки
Поставете лист водорасли върху подложката. Върху листа разпределете овкусения ориз, като се стараете да е напълно равномерно. Оставете
няколко сантиметра от горната страна на листа непокрита. Слоят ориз трябва да е тънък. Потопете ръцете си във вода преди да натиснете ориза, за да го направите по-малко лепкав. В средата въхру ориза подредете краставицата, рибата, чушка (добавете продукти по ваш вкус). Суши рулото се навива от долу на горе с притискане. Докато навивате рулото напълнете тенджерка с вода да заври. Сложете две клечки за хранене и наредете ролата за три минути. Завъртайте ги през това време.

Ръчно приготвени рула суши
Нарежете един лист нори на лентички. На ръка оформете кубчета от ориз.  Отгоре сложете парче риба и малко кратсавица. Завийте хапката с лентичка от водорасли.

Декорираме чинията с Гари – маринован, нарязан джинджифил и паста уасаби. В купичка изсипваме соев сос и добавяме уасаби на вкус.
Между консумацията на различните видове суши се използва оцет, в който има джинджифил, за да се почисти съответната чиния и за да се неутрализира вкуса.
Подправките за суши са соев сос, оризов оцет и по възможност уасаби. Оризът за суши следва да е лепкав – добре е да се използват само оригинални видове японски ориз. Приготвянето на ориза е най – голямото изкуство при сушито.

sushii2

Ето информация за някои видове суши:
Ръчно правени рула – оформят се като фунийки сладолед, като водораслите са фунийката, а ориза и пълнежите са вътре.
Нагири суши –  представлява правоъгълни оризови рулца, които се приготвят  по вкус, с риба, зеленчуци и/или печени водорасли.
Хосо маки –  са рулца от морски водорасли, пълнени с ориз, зеленчуци и/или  риба.
Темаки суши –  се наричат малките “торбички” от водорасли, които се приготвят в повечето случаи без ориз, а само с риба и зеленчуци.
Маки – водорасли от вън, ориз и пълнежи от вътре. Формата е цилиндрична.
За суши можете да използвате почти всякакъв вид морска храна: скариди,  сьомга, риба тон, октопод, раци, миди и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.