За репичките

Radishes2

Повечето хора използват само корена на репичките, но и другите части на растението са красиви, ароматни и приятни за отглеждане. Лесно може да посадите семена от репички в гърне или буркан, както правите с други растения. Аранжирайте сандвича си с тъкмо поникналите листенца. Използвайте листата на растението за да ги сготвите, както правите със синапа или зелената ряпа. Трябва да ги откъснете рано, докато са млади, за да не образуват нещо подобно на храстче.

 

Разбира се, корена на растението е това, което прави най – голямо впечатление. Репичката е една много добра добавка към свежи салати, като се поднася на лентички или кръгчета. Изключително много се използва за добавка към салата от зеле.

Репичките имат водна текстура и са много хрупкави. Изключително приятни са репичките върху хлебче, намазано с масло и поръсени със сол.

Зимните репички са много твърди за да бъдат рязани или настъргани, затова можете да ги сварите или задушите и да използвате за добавка към зеленчукови супи, както правите с морковите. Репичките са готови да се свалят от огъня, тогава когато сърцевината им стане прозрачна.

Комбинацията на репичките с някои от зеленчуците и подправките през сезона, в който те виреят е прекрасна. Може да опитате с копър, ситен лук, спанак, маруля, зелен лук, моркови, арагула и много други. Цитрусовите плодове също са много добра комбинация с репичките, тъй като те притъпяват лекия пикантен вкус на растението.

Radishes3

Не чакайте, а издърпайте една репичка и я изяжте, те са изключително вкусни, Варианта през зимата е да сложите известно количество от репичките в найлонов плик и да го пъхнете във фризера за да се замрази.

Репичките са много вкусни, но също така са и полезни, те съдържат в себе си много витамини, минерали и ензими. Също така съдържат етерично масло, което усилва секрецията на храносмилателните жлези.
Репичките се препоръчват като средство, което помага при грипни простуди и заболявания. Те играят роля на противовъзпалително средство. Зеленчукът е полезен и при други здравословни проблеми. В много случаи е добро средство за премахване на излишните килограми, преборване с високото кръвно налягане и проблеми със сърцето. Ако и вие имате такива проблеми, добре ще е да увеличите количеството на репички във вашия хранителен режим.

Radishes4