Брезовка (Boletus scaber)

Boletus-scaber

Описание: Сходна на гъбата е червената брезовка. Гъбата се нарича още брезова манатарка. тя има шапка с диаметър от 5 до 10 см., а понякода достига  и до 12 см., като при младата гъба шапката има формата на полукълбо, по-късно става равна с гладка повърхност. а при стара гъба повърхността на шапката е вече набръчкана. По време на влажно среме кожицата на шапката се омазнява, а самата шапка има много здрава консистенция. Цветът е светлокафеникаво-червен, но често става белезникавосив до тъмнокафяв. Тя има винаги изправен ръб, който рядко е пресечен. Гъбата има бяло до белезникавобяло на цвят плодово месо, което при по-старите редставители на гъбата бързо се разпада. При термична обработка с вряла вода месото става тъмнозлено, а във влажно време много бързо према вода и значитлено набъбва. Гъбата тръбички, които не се съединяват с пънчето и лесно се отделят от шапката. те са дълги и имат белезникавосив до бял цвят, като често стават мръсносиви най-вече при по-старите гъби. Гъбата има жълти на цвят спори и кафяв на цвят споров прашец. Пънчето й достига до около 15 см. височина идо 1-2 см. дебелина, като то е по-тънко под шапката и удебелено в основата си и много лесно се отделя от шапката. Пънчето има белезникаво на цвят плодово месо, което не променя цвета си при нараняване, като по-цялата си повърхност се покрито с по-тъмни люспички.

Растеж:  Гъбата се среща навсякъде, където има брези, по поляни и торфища. расте през пролетта, лятото и есента винаги поединично.

Предназначение: Представлява ядлива гъба, но само шапката ! Притежава характерен гъбен мирис и вкус, като при по-старите представители вкусът и миризмата изчезват. Подходяща е за приготвянето на всякакъв вид кулинарни ястия, като не се препоръчва да бъде сушена, тъй като става мног твърда.