Брезовка (Boletus scaber)

Boletus-scaber

Описание: Сходна на гъбата е червената брезовка. Гъбата се нарича още брезова манатарка. тя има шапка с диаметър от 5 до 10 см., а понякода достига  и до 12 см., като при младата гъба шапката има формата на полукълбо, по-късно става равна с гладка повърхност. а при стара гъба повърхността на шапката е вече набръчкана. По време на влажно среме кожицата на шапката се омазнява, а самата шапка има много здрава консистенция. Цветът е светлокафеникаво-червен, но често става белезникавосив до тъмнокафяв. Тя има винаги изправен ръб, който рядко е пресечен. Гъбата има бяло до белезникавобяло на цвят плодово месо, което при по-старите редставители на гъбата бързо се разпада. При термична обработка с вряла вода месото става тъмнозлено, а във влажно време много бързо према вода и значитлено набъбва. Гъбата тръбички, които не се съединяват с пънчето и лесно се отделят от шапката. те са дълги и имат белезникавосив до бял цвят, като често стават мръсносиви най-вече при по-старите гъби. Гъбата има жълти на цвят спори и кафяв на цвят споров прашец. Пънчето й достига до около 15 см. височина идо 1-2 см. дебелина, като то е по-тънко под шапката и удебелено в основата си и много лесно се отделя от шапката. Пънчето има белезникаво на цвят плодово месо, което не променя цвета си при нараняване, като по-цялата си повърхност се покрито с по-тъмни люспички.

Растеж:  Гъбата се среща навсякъде, където има брези, по поляни и торфища. расте през пролетта, лятото и есента винаги поединично.

Предназначение: Представлява ядлива гъба, но само шапката ! Притежава характерен гъбен мирис и вкус, като при по-старите представители вкусът и миризмата изчезват. Подходяща е за приготвянето на всякакъв вид кулинарни ястия, като не се препоръчва да бъде сушена, тъй като става мног твърда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *