Анасонова миризливка (Clitocybe odora)

Clitocybe-odora

Описание:  Гъбата има гугла, която в младо състояние има формата на полукълбо и е развито плоска с малка гърбица в средата до вдлъбната. Достига до 4-11 см. в диаметър и е средномесеста. Тя има цвят, който варира в следните гами – синьозеленикав, сив, масленозелен и накрая избледняа. Гуглата има ръб, който отначало е подвит навътре, а после е изпавен вълновиден и извит нагоре при по-старите представители от този вид. Гуглата има кожица, която е гола и гладка. Гъбата има пластинки, които са се срастнали към пънчето и се спускат надолу по него. Те са редки и широки. Пластинките имат белезникав цвят или такъв с цвета на гуглата. Гъбата има пънче с формата на цилиндър, обикновено с извита разширена основа. Размерите му са 3-8 на 0,6-1,5 см. Пънчето  почти голо и има цвят като този на гуглата, а при по-старите представители на този вид е с гбеста сърцевина. Гъбата има белезникао месо със сладък вкус и със силна миризма на анасон. Гъбата има бял на цвят споов прах.

Растеж:  Гъбата расте в широколистните и иглолистните гори на групи и единично, като често се появява в големи количества. Расте през месеците от юли до октомври.

Предназначение: Гъбата е ядлива и има много добри вкусови качества. Използва се задно с други гъби, защото издава силни аромати. Специалистите препоръчвт да се събира вниматлно. Няма прилика със свои отровни двойници. Синьозеленият цвят на гуглата на гъбата и силната й миризма на анасон карат любителите гъбари да не я събират или да подхождат с недоверие към нея.

Clitocybe-odora1