Защо рафинираното олио не е полезно

В миналото домакините са готвили с много по-здравословни мазнини от съвременните. Тогава направата на олио от семена, маслини и ядки е ставала само чрез механично студено изстискване.


Така получената смес е имала мътна констистенция, съдържала е мазнини, стероли, лецитин и късчета целулоза. Готово за използване готварското олио било след почистване и претакане. Безспорно частично рафинираната мазнина е загубвала част от хранителните си качества.
При все това тя е била много по-здравословна от днешното най-масово използвани мазнини. Това е така, защото оригиналната структура на молекулите й е останала незасегната. А как се приготвя олиото днес?
Съвременният метод за извличането на растителни масла също започва със студено пресоване. След това обаче следват няколко технологични процеса, които влошават качеството на приготвената мазнина.
А именно – свободните мастни киселини се отстраняват посредством извличане във вакуум и утаяване с концентриран алкален разтвор, смята доктор Фостър от Калифорнийска здравен институт. Интересна подробност е, че са необходими 15 житни класа, за да се получи една супена лъжица мазнина.
След филтриране, сместа се загрява до 230-250 градуса. В резултат се получава бистро и искрящо олио с хубав търговски вид.
Съдържанието му обаче съвсем не е толкова привлекателно, тъй като методите на рафиниране лишават продукта от повечето пълноценни хранителни съставки, сред които витамини, минерали, целулоза и пр. Освен това вече са настъпили и съществени нарушения в молекулата на готварското олио.
Повечето потребители предпочитат олиото в по-големи разфасовки. Това обаче крие риска да се консумират твърде много мазнини за кратък период от време.
Обичайно към една салата (порция за един) се прибавя около 50-60 грама олио. Домакините пържат, пекат и задушават с рафинирано олио.
Рядко обаче се замисляме за мазнините, намиращи се в подготвяните от нас продукти, които също попадат в тялото ни. По този начин се „заформя” ежедневен цикъл на хранене, които е далеч от определението нискокалорична или здравословна диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.